Voorkant Polderhuis in de Pijp

Polderhuis in De Pijp

In 1998 verscheen een boekje over het Polderhuis. In Polderhuis in de Pijp verhaalt Bram Bos over de geschiedenis van dit bijzondere pandje. Het boekje verscheen in een oplage van 300, die inmiddels geheel is uitverkocht. Een tweede, herziene en aangevulde druk kwam in de week van 11 november 2002 uit, ter gelegenheid van de renovatie van het dak. Gratis te downloaden, of te bestellen door 10 euro over te maken op NL52 ASNB 0707 0818 23 t.n.v. A.P. Bos in Amsterdam, o.v.v. 'PidP' en uw adres. Je krijgt het originele gedrukte boekje dan franco thuisgestuurd.

Van de achterflap van Polderhuis in de Pijp:

In de 19e eeuw wordt het landelijke gebied van de Binnendijkse Buitenveldertse Polder langzaam volgebouwd met kleine arbeidershuisjes. De warmoesierstuinen maken plaats voor werkplaatsen en schuren. Begin 1860 vestigt de schilder Jan van Bemmel zich in de gemeente Nieuwer Amstel en ontplooit zich al snel als een mini-projectontwikkelaar. In 1865 vraagt hij toestemming om ‘een Huis van steen, met pannen gedekt’ te mogen bouwen over een gedeelte van de waterkeering langs de Rustenburgersloot. Die toestemming krijgt hij. Het huis staat er nu nog. Aan de Rustenburgerstraat in de Pijp in Amsterdam.

In dit boekje verhaalt Bram Bos –sinds 1988 bewoner en sinds 2002 eigenaar– over de geschiedenis van dit bijzondere pandje. Over sloten, eigenaren, commissarissen en vroeg gestorven kinderen.